BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

Titel:                            1666: het Vlie brandt                         

Auteur:                        A.Doedens / J.Houter

Uitgever:                     van Wijnen Franeker.

ISBN:                          978 90 51944907

 

1666 zal niet jaartal uit onze vaderlandse geschiedenis zijn dat bij veel mensen is blijven hangen, maar in dit boek belichten de schrijvers een toch wel heel belangwekkende en invloedrijke gebeurtenis, die zich op de stoep van Texel heeft afgespeeld.

In augustus van dat jaar hebben de Engelsen in de tweede Engelse Oorlog op slinkse wijze een enorme Nederlandse handelsvloot, die onder Vlieland lag te wachten op goede wind, aangevallen en vernietigd. De dag daarop vielen de Engelsen Terschelling aan en staken West-Terschelling in brand. Deze oorlogshandelingen spelen in de Engelse geschiedenis een grote rol, terwijl het verhaal bij ons eigenlijk onbekend is. De schrijvers hebben de weinige originele bronnen goed weergegeven en het hele verhaal levendig en ingepast in het tijdgewricht weergegeven. Overigens heeft admiraal de Michiel de Ruyter als een soort strafexpeditie het jaar daarop de beroemde toch over de Thames naar Chatham en Londen uitgevoerd, wat weer enigszins door de Engelsen is vergeten!

Over ditzelfde onderwerp is bij de uitgeverij Flevomedia uit Harlingen ook een jeugdboek verschenen, geschreven door Kitty Nooy getiteld: De ramp van 1666. Prachtig geļllustreerd geeft het de gebeurtenissen levensecht weer gezien vanuit de ogen van een  Vlielander jongen. Voor de doelgroep van kinderen tussen 12 en 15 jaar een mooi en spannend boek.

 

Boeken aan de Dijk

Kirk van der Zwaag