BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

 

Titel:                            Birk

Auteur:                        J. Robben

Uitgever:                     De Geus

ISBN:                          978 90 445 3277 7

 

Als je de inhoud van een boek op een eiland situeert lijkt het alsof je je als schrijver beperkingen oplegt. Immers de “buitenwereld” is niet zo groot en de mogelijke interacties lijken beperkter. Dat dat onzin is laat de schrijver zien in deze roman.

Vier personen bewonen een klein eiland voor de Noorse kust. Als de vader plotseling verdwijnt begint er een dreigende ontwikkeling die onbeheersbaar lijkt. Het verhaal, dat uit het perspectief van het kind is geschreven, is vooral gericht op het proces die moeder en zoon doormaken na de verdwijning.

 Het vertelt van het onvermogen om goed met elkaar te kunnen communiceren en de wanhopige zoektocht van de zoon om het verlies van zijn vader een plaats te kunnen geven. Alleen de visser die ook op het eiland woont en het verlaten huis van een eerder overleden medebewoonster geven de jongen  mogelijkheden zich aan de dreigende verstikking te ontworstelen.

De beschrijving van de eilandomgeving werkt mee in het oproepen van de juiste sfeer in dit mooie maar ook wel trieste verhaal. Een aanschaf waard.

Boeken aan de Dijk

Kirk van der Zwaag