BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

 

Titel:                            Aan de rand van de wereld   

Auteur:                        Michael Pye

Uitgever:                     de Bezige Bij

ISBN:                          9789085425731

 

Texel als het middelpunt van de wereld? Deze nogal pretentieuze uitspraak wordt in dit prachtige boek nader aan een onderzoek onderworpen. De ondertitel luidt: “Hoe de Noordzee ons vormde” en daarmee lijkt de stellingk zo gek nog niet. De schrijver behandelt de geschiedenis van Europa in het tijdvak 400-1400 na Chr. Dit tijdvak heet ook wel de “de donkere Middeleeuwen”en historici worstelen ermee omdat er niet zo heel veel historische bronnen zijn.

Michael Pye slaagt erin die toch beschikbare bronnen op unieke wijze te beschrijven en vooral ook aan elkaar te koppelen, waardoor er een verband gaat ontstaan tussen allerlei historische events.

De verdwijning van de Romeinen , de opkomst van de Friezen en de Franken, de verschrikkingen van het Vikingen tijdperk tot aan de opkomst van de steden en de Hanze, dit alles wordt in logisch verband gezet . De bepalende rol van de religie daarbij is helder, maar in dit boek wordt ook de nadruk gelegd op de handelsbetrekkingen, het vervoer en de taal. Ja, zelfs de Middeleeuwse mode wordt in het juiste perspectief gezet. Zelden een zo leesbaar en bijna spannend boek gelezen over zo’n wellicht ver weg lijkend onderwerp. De stelling:”Texel als middelpunt van de wereld” lijkt ineens niet meer zo heel onwaarschijnlijk.

Boeken aan de Dijk.

Kirk van der Zwaag