BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

Titel:                            De Atlas van afgelegen Eilanden

Auteur:                        Judith Schalansky

Uitgever:                     Signatuur.

ISBN:                          978 90 5672 490 0

 

Over het  “eilandgevoel” is al vaker geschreven in deze rubriek. Het is die geheimzinnige emotie die bij veel mensen ontstaat als ze opeen eiland zijn of er naartoe op reis gaan.

Dit boek geeft op een indrukwekkende manier uiting aan die emotie. Het beschrijft vijftig eilanden uit alle uithoeken van deze aardbol. Gemeenschappelijk hebben ze dat ze klein zijn, soms met een kleine bevolking maar meestal onbewoond en ver van de bewoonde wereld liggen.

Per twee pagina’s wordt een eiland besproken. Niet met allerlei geografische gegevens, maar door een sfeer weer te geven, of een verhaal of gebeurtenis te vertellen die typerend is voor het eiland Op de tegenoverliggende pagina wordt een kaart weergeven met summiere gegevens over ligging en landschap.

In dit boek komen op unieke manier inhoud en vormgeving bij elkaar. Het hele boek ademt een eilandsfeer in typografie en kleurgebruik, maar ook in de vaak poëtische en sterke teksten. Je ziet niet vaak dat in een boek op deze wijze een gevoel wordt opgeroepen dat past bij bovengenoemde emotie.

Na lezing ben je helemaal in de wereld van krijsende meeuwen, schuimende golven, de verre horizon en de wind….altijd de wind.

 

Boeken aan de Dijk

Kirk van der Zwaag