BOEKEN AAN DE DIJK

 

Titel                            Het been in de IJssel

Auteur                        Joris van Casteren

Uitgever                     Prometheus  Amsterdam

ISBN                            978 90 446 2109 9

 

Vele schrijvers van boeken verzinnen hun verhaal en proberen dat zo op te schrijven dat het“echt”gebeurd zou kunnen zijn. In dit boek is het eigenlijk omgekeerd. Het verhaal is van A tot Z werkelijkheid en toch denk je al lezend zo nu en dan :” wat heeft de schrijver het allemaal mooi bedacht”. Dat maakt dit boek in mijn ogen dan ook heel bijzonder.

Op een dag wordt er in de IJssel nabij  Wijhe een been aangetroffen. Dat been wordt door de autoriteiten opgehaald en begraven. Er worden verder eigenlijk geen naspeuringen gedaan naar de eigenaar van het been. De schrijver raakt door dit voorval geďntrigeerd.  Hij besluit de achtergrond van dit eenzame been helemaal uit te pluizen en doet dat buitengewoon diepgaand. Het brengt hem bij politiediensten, krantenarchieven, internet bestanden, deskundigen, maar uiteindelijk ook bij collega’s,  nabestaanden en anderen uit de omgeving van het  “been”

Zo ontrafelt hij het achterliggende verhaal van deze anonieme vondst. De schrijver geeft zijn zoektocht op prachtige wijze weer, waarbij  het hem niet allen om de feiten gaat, maar ook om de weg die hij moet gaan alvorens het raadsel op te lossen . Het boek eindigt met een voettocht vanaf de plaats waar het been gevonden is tot waar het ooit te water is geraakt.

Een mooi en boeiend boek, goed geschreven , met compassie en een licht filosofische “bite”

 

Kirk van der Zwaag

Boeken aan de Dijk