BOEKEN AAN DE DIJK

 

Titel††††††††††††††††††††††††††† Naar Buiten

Auteur††††††††††††††††††††††† Ileen Montijn

Uitgever†††††††††††††††††††† Atlas Contact

ISBN††††††††††††††††††††††††††† 978 90 450 2503 2

 

Vele bewoners van de drukke Randstad zullen vaak een vaag verlangen voelen voor de woonstek op het platteland. Allerlei, al dan niet romantische, voorstellingen daarover maken het voor de stadbewoner een droom, die maar zelden werkelijkheid wordt.

Toch is die droom niet nieuw en eigenlijk, zeker de laatste 150 jaar,† is de trek naar buiten al merkbaar. De historica Ileen Montijn maakt in dit boekje op aanstekelijke wijze duidelijk welke maatschappelijke ontwikkelingen een rol hebben gespeeld bij het verlangen naar het wonen in een landelijke setting. Was in de Middeleeuwen en de 16de en 17de eeuw de stad nog de meest veilige woonplaats, onder invloed van de IndustriŽle Revolutie ontstonden er krachten die het wonen in de overvolle, smerige steden onplezierig maakten. Dit aangevuld met de betere vervoersmogelijkheden (trein, tram en auto) maakte het in eerste instantie voor de gegoede burgerij mogelijk om de stad te ontvluchten.

Dit leidde tot allerlei interessante en vermakelijke ontwikkelingen in de architectuur en samenlevingsopbouw. Tot op de dag van vandaag †is dat proces merkbaar. Zo is er in het Openlucht Museum in Arnhem, naast authentieke gebouwen ook een jaren-70 verbouwde boerderij te zien.

Naar Buiten is een toegankelijk boek, dat wel enige interesse in geschiedenis en architectuur van de lezer vraagt.

www.boekenaandedijk.nl

Kirk van der Zwaag