BOEKEN AAN DE DIJK

 

Titel                            Planken Wambuis, wild en bijster land

Auteur                        red: Paul Abels e.a.

Uitgever                     AFdH Uitgevers

ISBN                            978 90 72603 96 8

 

Is er nog natuur in ons land waarin de hand van de mens niet of bijna niet te herkennen is?

Jazeker… ook op Texel zijn nog zulke gebieden te vinden, met name in het duingebied. Dit boek beschrijft een groot gebied op de Veluwe tussen Arnhem en Ede. Planken Wambuis, een volkse naam voor doodskist, is door de mens praktisch onberoerd gebleven en dat maakt het vooral door zijn oppervlakte bijna uniek. Het wordt beheerd door Natuurmonumenten die ook mede-uitgever van dit boek is.

De vele medeschrijvers van deze uitgave behandelen ieder een specifiek aspect. De geschiedenis, de natuurwaarden maar ook de meestal niet gelukte pogingen van de mens om controle te krijgen worden uitvoerig beschreven. Een heel belangrijke rol is er voor de foto’s in het boek. Deze zijn bijna allemaal op pagina formaat en willen vooral een sfeerbeeld geven en dat is uitstekend gelukt. De bezoekers van het gebied zullen moeten afzien van hun auto en te voet of met de fiets gaan. Na lezing van deze uitgave zullen ze des te meer openstaan voor de absolute schoonheid van deze natuur.

Midden in het gebied ligt een boerderijtje genaamd Mossel. Hier is ook een eenvoudige theeschenkerij. Men waant zich daar gemakkelijk in een aards paradijs , wat in tegenstelling tot de meeste paradijzen dus gewoon op de kaart is te vinden.

Bij het boek hoort ook een DVD met een door Luc Enting gemaakte documentaire over Planken Wambuis.

 

 

Boeken aan de Dijk

Kirk van der Zwaag