BOEKEN AAN DE DIJK

 

Titel                                        Tumult bij de uitgang

Auteur                                    Bert Keizer

Uitgever                                 Lemniscaat Rotterdam

ISBN                                        978 90 477 0600 7

 

Zo aan het einde van het jaar is het wellicht goed even stil te staan bij de eindigheid van het leven. Dit boek kan daarbij tot inspiratie zijn. De schrijver is arts in een verpleeghuis en wordt daar zeer regelmatig met de dood geconfronteerd.

Op een heel plezierige lichte toon doet hij verslag van zijn ervaringen, zonder daarbij overigens keiharde waarheden te ontwijken. Het (naderende) levenseinde is bij de meeste mensen reden tot paniek en grote emotionele  onevenwichtigheid, zowel bij achterblijvers als de betrokkenen zelf. De schrijver maakt duidelijk, dat zeker  op hoge leeftijd  het overlijden meestal niet meer kan worden tegengehouden en dat het, ware het mogelijk, onderogen zien van het onvermijdelijke bij kan dragen tot een menswaardig en misschien wel  mooie dood. Medisch handelen is daarbij eerder een stoorzender dan noodzakelijk.

 De ingrediënten voor een “goede” dood worden als volgt omschreven: Goede zorg en aandacht, gezond verstand en een vleugje humor. Daarmee zou ook de meest ingrijpende gebeurtenis in iemands leven een zinvolle plaats kunnen krijgen.

Dit boek beschrijft op originele, zeer humorvolle en wellicht voor sommigen onder de lezers, troostrijke manier onze handelingen, gedachten en emoties bij de dood. Ik knapte ervan op.

www.boekenaandedijk.nl

Kirk van der Zwaag