BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

Titel:                            Ik ben ik niet              

Auteur:                        J.J. Voskuil

Uitgever:                     van Oorschot AmsterdaM

ISBN:                          978 90 282 60658

 

Een aantal jaren geleden baarde de schrijver Voskuil opzien met zijn romancyclus “Het Bureau”. Het boek maakte heel verschillende emoties los bij de lezers. Er waren erbij die het boek monumentaal en geweldig vonden en anderen vonden het veel gezeur op de vierkante millimeter. Hoe het ook zij, de verhouding van de hoofdpersoon van “Het Bureau”met zijn vrouw was in de gesprekken over het boek vaak een onderwerp.Die verhouding was op zijn minst bijzonder te noemen en riep ook wel veel vragen op.

Nu de schrijver al enige jaren gelden is overleden is er een boek gepubliceerd met een interview met die vrouw. Daarnaast bevat het boek artikelen die Voskuil schreef in de jaren 50. Helaas hebben deze artikelen veel van hun zeggingskracht verloren en hebben weinig te bieden voor de lezers van de huidige generatie. Het gesprek dat de schrijver Detlev van Heest had met de vrouw van Voskuil, Loesje, is daarintegen wel erg verhelderend en werpt een mooi licht op de werkelijke verhouding tussen Voskuil en zijn vrouw. Daarnaast ook nog eens erg goed geschreven.

Voor de fans van Voskuil is dit boek dus een must, andere lezers zou ik willen adviseren toch het Bureau nog maar eens te proberen. Persoonlijk vind ik het een prachtboek.

Kirk van der Zwaag

Boeken aan de Dijk