BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

Titel:                            Willem Wilmink Zelfportret in brieven

Auteur:                        Vic van de Reijt/ Wobke Wilmink-Klein

Uitgever:                     Nijgh en van Ditmar

ISBN:                          978 90 388 9828 5

 

Dit brievenboek van de in 2003 overleden dichter en liedjesschrijver Willem Wilmink biedt de lezer een boeiend en verhelderend inzicht in een gecompliceerd leven.

Daar waar de literaire productie van Wilmink uitblinkt in eenvoud, duidelijkheid en humor lijkt zijn leven haast omgekeerd evenredig. Een brievenboek geeft haast nog beter dan een (auto) biografie een weerslag van zowel het innerlijk van de briefschrijver alsmede  van zijn sociale omgeving en hoe hij daar mee omgaat. Mij werd vooral duidelijk dat Wilmink in zijn leven geteisterd werd door een aantal psychische ongemakken, waarvan angst en melancholie misschien wel de grootste waren.

Daarnaast getuigen zijn brieven van een groot gevoel voor humor en een mooi relativeringsvermogen en zelfinzicht, Dat lezende maakt het weer begrijpelijk dat zijn literaire werk zo mooi en leesbaar is. De medewerking aan de samenstelling van dit boek door zijn  weduwe, mevrouw Wilmink-Klein, zal ongetwijfeld de liefdevolle reden zijn waarom de dichter zo oprecht en betrokken overkomt in dit lezenswaardige boek.

 

Kirk van der Zwaag

Boeken aan de Dijk