BOEKEN AAN DE DIJK

 

 

Titel:††† ††††††††††††††††††††††† Koning Willem II††††††††††††††††††††

Auteur:††††††††††††††††††††††† Jeroen van Zanten

Uitgever:†††††††††††††††††††† Boomuitgeverijen

ISBN:††††††††††††††††††††††††† 9089531378

 

Van de drie koningsbiografieŽn die uitkwamen ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander vorig jaar is die van Koning †Willem II wellicht het interessantste. Vooral ook omdat hij de vader was van Hendrik en Alexander en de schoonvader van Amalia, vorstelijke personen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van een deel van Texel en daar ook hun naam aan hebben verbonden.

Koning Willem II was een vorst met vele, vaak tegenstrijdig lijkende, gezichten. Op militaire leest opgevoed, vaak in contramine met zijn autoritaire en zelfzuchtige vader, held van Waterloo en een moedige en kundige legeraanvoerder, maar ook kunstliefhebber en intrigant. In moeilijke tijden wilde hij dicht bij het volk zijn en schroomde niet persoonlijk hulp te bieden bij rampen en ongeregeldheden.

Ook was hij een liefhebbende echtgenoot maar tevens hield hij er een schimmig liefdesleven op na, wat hem erg kwetsbaar en gevoelig voor chantage maakte

Dit boek over zijn leven, zorgt ervoor dat hij †buitengewoon toegankelijk voor de lezers van nu wordt. Het leest , in tegenstelling van wat men verwachten zou van een historische biografie, als een filmische roman en boeit van begin tot eind. Lees het eens en verplaats u voor een tijdje in dit intensieve, moeilijke, maar ook erg interessante leven in een voor Nederland moeilijke periode nu 200 jaar geleden.

Boeken aan de Dijk

Kirk van der Zwaag